Tuesday, November 23, 2004

Daging Masak Pesamah



¾ cawan Minyak Masak


A

5 ulas bawang merah, dihiris
4 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 kelopak bunga lawang


B

10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
3 cm halia

2/3 cawan serbuk kari daging
500 gm daging, dihiris nipis
1 camca besar asam jawa, dicampur dengan1 cawan air
4 cawan santan cair
2 camca besar kerisik
garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:

1.Panaskan Minyak dan goreng bahan A hingga wangi.

2.Masukkan bahan B serta serbuk kari dan goreng hingga pecah minyak.

3.Masukkan daging dan air asam jawa; goreng selama 5 minit.

4.Masukkan santan, kerisik, garam dan gula secukup rasa.

5.Masak hingga daging lembut dan kuah pekat serta hampir kering.

Ruj: Tekan sini

No comments: