¾ cawan Minyak Masak
A
5 ulas bawang merah, dihiris
4 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 kelopak bunga lawang
B
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
3 cm halia
2/3 cawan serbuk kari daging
500 gm daging, dihiris nipis
1 camca besar asam jawa, dicampur dengan1 cawan air
4 cawan santan cair
2 camca besar kerisik
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1.Panaskan Minyak dan goreng bahan A hingga wangi.
2.Masukkan bahan B serta serbuk kari dan goreng hingga pecah minyak.
3.Masukkan daging dan air asam jawa; goreng selama 5 minit.
4.Masukkan santan, kerisik, garam dan gula secukup rasa.
5.Masak hingga daging lembut dan kuah pekat serta hampir kering.
Ruj: Tekan sini
Comments