Apam Balik

Ingredients

250g plain flour

1 tsp salt

2½-3 tbsp castor sugar

1 tsp fresh yeast (break up into fine granules)

1 egg

250ml water

1 tsp alkaline water

Filling:

100g toasted groundnuts, pounded finely

75g coarse sugar

1 small can cream-style sweet corn

50g margarine

Method
Sift flour and salt into a mixing bowl. Add sugar, egg, yeast and water to mix. Beat the mixture well until it forms a smooth batter. Add alkaline water, mix, then cover and set aside for 40–50 minutes.

Heat a griddle pan until hot. Pour in a ladleful of batter into the pan. Smooth out evenly with the back of the ladle. Cover pan with a lid and cook until bubbles appear.

Spread a handful of groundnuts and some sugar over surface. Next, add in a tablespoon of margarine and some cream-style sweet corn. Cover and cook until apom begins to harden. Remove and fold in half. Serve immediately.

Ref: Amy Beh (cyber kuali)


Bahan-Bahan:

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur 1 ½ cawan air
½ camca kecil baking powder
1 cawan kacang tanah (dimesin)- bahan tabur 1 tin jagung - bahan tabur1 cawan gula - bahan taburSedikit mentega

Cara:

Mesin gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi. Masaklah hingga kekuningan.
Gambar dan lagi resipi apam balik here

Ruj: Mesra net recipes

Apam balik Kecil
Apam Balik bersaiz kecil itu nipis dan dimasak agak garing kerana itulah faktor yg menyebabkan ia rangup. Pastikan apinya agak kuat kerana masa memasaknya tidak lama.

APAM BALIK
250 g tepung gandum
30 g gula kastor
1/2 camt vanila
1/2 camt yis serbuk
1 camt serbuk penaik
1/2 camt soda bikarbonat
1 biji telur Gred A, dipukul
450-470 ml air
marjerin utk melengser acuan apam

Bahan Inti
gula pasir, jagung berkrim, kacang tumbuk, mentega/marjerin

Gaul semua bahan kering, masukkan telur dan sedikit demi sedikit air hingga adunan sebati. Tutup dan dibiar selama 30 min sebelum digunakan. Adunan hendaklah dikacau setiap kali sebelum disenduk untuk diratakan di dalam acuan. Pastikan acuan cukup panas, jika tidak, apam balik lambat masak dan tidak rangup
Ruj: Pn Norzailina

Comments

Kimizo said…
ni rasa nak makan apam balik plak ni..hehe
Kimizo said…
peh memang best apam balik ni
terliur lak rasanya