Daging Puteri Manis



Bahan-bahan
@= atau
55 g @ 1/4 cwn. minyak sapi
5cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus-halus
10 ulas bawang merah, dikupas dan dicincang halus-halus
4 sudu besar pes cili
1 sudu besar ketumbar serbuk
2 sudu teh jintan putih @ halus serbuk
1 sudu teh jintan manis @ kasar serbuk
500 g daging lembu bahagian betis atau belikat, didadu
150 ml @ 1 cawan air
60ml @ 1/4 cawan air asam, diperah drpd 2 sudu besar asam jawa dan 60 ml @ 1/4 cawan air.
garam
2 sudu besar gula
2 biji ubi kentang, dikupas, dipotong baji dan digoreng terendam.
2 biji tomato yang besar, dipotong empat
1 bj bawang besar, dikupas dan dihiris bulat-bulat.

Cara.

1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun kari. Tambah bawang putih, bawang merah dan halia.

2. Masukkan pes cili, ketumbar, jintan putih/halus dan jintan manis/kasa serbuk. Goreng sehingga wangi.

3. Masukkan daging dan air. Kacau rata-rata dan renihkan selama 30 minit sehingga daging empuk dan kuah pekat.

4. Campur air asam, garam dan gula. Kacau rata-rata sebelum menambah ubi kentang, tomato dan bawang besar. Masak lagi selama 2 minit.




Comments