Ikan Bakar Portugis




Bahan-bahan

60ml @ 1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 bj. limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
garam
gula
1 ekor (600g) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang

Dikisar halus-halus

4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut.

Cara


1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.

2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang.

3. Bakar di dalam ketuhar (oven) yang sudah dipanaskan pada 180C @ 350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.

Comments