Karipap Udang



Bahan Bahan:
250 gm mentega
500 gm tepung
8-9 sudu besar air sejuk (air dari peti sejuk)
500 ml Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat Doh


Campurkan semua bahan bahan pastri, gaul perlahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan ia selama 20 minit.

Ambil kira kira 50 gm dari doh tersebut, bentukkan bulat seperti bola dan canaikan setebal 3mm. Tekapkan dengan “pastry cutter” agar ia berbentuk karipap.


Bahan Bahan Inti


5 biji ubi kentang - dipotong dadu dan direbus
2 ulas bawang besar - dipotong dadu
3 tangkai daun kari - dihiris halus
4 tangkai daun sup - dihiris halus
350 gm isi udang - dicincang kasar
1 kiub pati ikan bilis
½ sudu kecil gula
3 sudu besar rempah kari ikan
100 ml air
5 sudu besar Minyak Masak
½ biji telur rebus


Cara Memasak Inti

Tumis bawang sehingga layu, masukkan serbuk kari dan sedikit air. Kemudian masukkan isi udang, udi kentang, telur rebus serta bahan bahan inti yang lain, kacau sehingga rata.


Cara Membuatnya:

Masukkan inti secukupnya ke dalam kepingan pastry dan tekap atau kelimkan.

Panaskan minyak.
Goreng karipap sehingga berwarna kuning dan masak.
Hidangkan.

Ruj: Sajian Murni

Comments