Acar Rempah

Image hosted by Photobucket.com


Bahan-bahan:

90 ml @ 3/8 cawan minyak masak
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi
140 g udang basah kecil, dibuang kulit dan urat
1 sudu besar udang kering, direndam dgn. air, dituskan dan ditumbuk
2 sudu besar ikan bilis kering, dicuci dan ditumbuk
2 batang timun, dibuang empulur, dipotong-potong 3 cm panjang, direndam dgn. air garam dan dituskan
2 batang lobak merah, dipotong-potong 3 cm panjang
2 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 tangkai cili merah, dibelah dua
2 bj. bawang besar, dikupas dan dipotong empat
2 sudu besar kerisik
60ml @ 1/4 cawan cuka
garam
gula

Rempah Tumis

6 bj. buah pelaga
6 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis


Dikisar Halus-halus

1 sudu teh belacan
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
2cm halia

Digoreng Tanpa Minyak dan Dikisar Halus-halus

30gram @ 1/4 cawan ketumbar biji
2 sudu besar jintan manis / kasar biji
1 sudu besar lada hitam biji
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis halba, biji sawi, rempah tumis dan bahan kisar sehingga wangi.

2. Masukkan udang, udang kering dan ikan bilis dan balik-balikkan selama 2-3 minit.

3. Tambah timun, lobak merah, cili hijau dan merah, bawang besar dan rempah kisar. Kacau selama 7 minit.

4. Masukkan kerisik dan cuka. Perasakan dengan garam dan gula dan masak selama 5 minit lagi.

Nota: Acar ini sebaiknya disajikan sehari selepas dimasak untuk mendapatkan rasa yang lebih enak.

Comments

Traveler said…
Thanks for the tips Ann. Pendapat ini sangat dihargai untuk pembaca semua.