Tuesday, November 23, 2004

Ikan Panggang Air Asam



500gm Ikan Kembung – dicuci bersama garam dan asam
250ml minyak masak
Garam secukup rasa
2 batang serai – dititik
1 sudu teh garam
½ sudu teh kunyit serbuk
250ml santan pekat



Bahan-bahan Air Asam

4 biji cili merah dan cili padi
2 biji bawang besar
2 biji tomato
4 biji limau nipis
2 sudu besar belacan
sedikit pati asam jawa, air dan garam.


Cara-cara :


Gaulkan ikan bersama minyak, santan, serai, garan dan serbuk kunyit.

Panggang sampai masak.
Cara-cara membuat air asam :

Hiriskan bawang, cili merah dan cili padi. Cincang buah tomato.

Perahkan limau nipis.

Ramaskan kesemua bahan di dalam bekas dan masukkan garam secukup rasa.

Ruj: Sini

1 comment:

Anonymous said...

kenapa kena letak banyak sangat minyak?