Bahan-bahan
8 cawan / 1 cupak beras siam
2 cawan beras pulut
1 biji kelapa - ambil santan pekat
6 ulas bawang merah - dihiris halus
2.5 cm. halia - dihiris halus
1 sudu makan halba
garam secukup rasa
Cara membuatnya
Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 7 jam atau semalaman sebelum dikukus
Letak pengukus atas dapur dan masukkan air
Bila air menggelegak, masukkan beras dan kukus sehingga separuh masak
Angkat dan siramkan santan keatasnya dan kacau hingga rata.
Kukus sekali lagi
Bila masak, gaulkan nasi dengan halba, halia dan bawang yang dimayang tadi.
Masukkan garam secukup rasa
Kacau sehingga rata dan sebati
Gulai Ikan Tongkol
Bahan-bahan
1 ekor ikan aya / tongkol yang sederhana besar
2 sudu besar ciliboh
2 sudu serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa
2 cm. halia
2 cm. lengkuas
2 keping asam gelugur
2.5 cm. kunyit
2 sudu besar gula melaka
5 - 6 biji buah belimbing
10 biji lada kecil
garam dan serbuk perasa secukup rasa
Cara membuatnya
Ikan dipotong berkeping-keping dibasuh dan dibersihkan
Kemudian direbus dengan sedikit air
Masukkan garam, asam gelugur dan 2 hiris kunyit
Biarkan sehingga mendidih dan hampir kering airnya
Diangkat dan biarkan sejuk ( Boleh juga disediakan sehari lebih awal atau disimpan satu malam kemudian dibuat gulai )
Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit ditumbuk lumat
Gaulkan bersama jintan manis, jintan putih dan ciliboh
Perah 4 cawan santan dari sebiji kelapa tadi
Masukkan ke dalam periuk dan jerangkan atas api
Masukkan bahan-bahan yang telah digaul tadi kedalam santan bersama garam dan serbuk perasa
Kacau sehingga mendidihMasukkan ikan yang telah direbus tadi, asam gelugur dan gula melaka
Biarkan ia mendidih sehingga menjadi pekat sedikitMasukkan lada kecil dan buah belimbing
Biarkan mendidih sehingga pecah minyak baru diangkat
ACAR TIMUN
(ACAR NASI DAGANG)Bahan-bahan
2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar
1 batang lobak merah (carrot)
2.5 cm. halia
4 sudu makan cuka
2 sudu gula
Sedikit kapur sirih ( jika ada - untuk merapuhkan timun)
Garam secukupnya
CARA MEMBUATNYA
Timun, cili merah, cili hijau, bawang besar, dan carrot dipotong kecil memanjang lebih kurang 2.5 cm.
Masukkan ke dalam sebuah bekas dan direndam dengan kapur sirih kira-kira 15 - 20 minit
Kemudian ditoskan
Cuka, gula dan garam dimasukkan ke dalam sebuah bekas
Kacau sehingga sebati dan rata
Masukkan semua bahan sayuran tadi ke dalam bekas itu dan kacau sehingga rata
Biarkan kira-kira 15-20 minit baru dihidangkan
Ruj: Chef Niejam website
Comments