Nasi Goreng USA

Bahan-bahan
2-3 camb minyak
1 labu bawang besar (yg sedang), dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 camt pes cili
3 camb sos cili
4 camb sos tomato
1 camb stok pekat ayam/kiub
1 biji cili Benggala hijau (kecil), dikiub
80 g sayuran campur
4-5 camb air (utk merenjis)
450-500 g nasi (yg sudah sejuk)
1-2 camt serbuk lada sulah
garam secukupnya



Bahan
Hiasan


minyak utk menggoreng
3 biji telur
daun parsli/daun sup/daun bawang



Bahan
Lauk


300 g daging batang pinang/sirloin steak
1 camt serbuk (kasar) lada hitam/coarse black pepper
2 camb sos barbeku
2 camb mentega
2 camb minyak



Bahan
Sos(atau gunakan 'Black Pepper Sauce' di dalam botol)

3 camb mentega
3 camb tepung gandum
200 ml air panas
300 ml susu segar/UHT
1 kiub stok daging
1/2 -1 camb kicap hitam
2 camt puri tomato
1 camb serbuk (kasar) lada hitam
sedikit garam



Untuk
lauk:

Perap daging dengan sos barbeku selama 4 jam. Panaskan mentega
dan minyak, perangkan seluruh daging di atas api sederhana.
Ubah ke dalam ketuhar 200 C dan bakar selama 15-20 min atau
hingga masak. Biar sejuk sebelum dihiris nipis.



Untuk
sos:


Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung dan kacau
2 min. Masukkan semua bahan lain dan kacau tanpa henti hingga
pekat.



Untuk
nasi goreng:

Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan bawang putih.
Bila sudah wangi, masukkan pes cili dan kacau 1 min. Bubuh
pula sos cili, sos tomato, stok ayam, cili Benggala dan
sayuran campur. Renjiskan sedikit air supaya ia tidak terlalu
kering. Bila sayuran empuk, masukkan nasi dan kacau rata.
Tambah serbuk lada sulah dan garam secukupnya sebelum diangkat.
Padatkan nasi ke dalam mangkuk kecil kemudian terbalikkan
di atas pinggan. Letak hirisan stik di sebelah, curahkan
sedikit sos.



Bahan
Hiasan:


Panaskan sedikit minyak, goreng telur "mata kerbau"
dan letak di atas nasi goreng. Hias dengan hirisan daun
(pilihan ikut suka).

Comments

Popular posts from this blog

Mee Hokkien Hitam Pekat

Nasi Minyak Istimewa

Berbagai Jenis Rendang