Daging Sos Tiram Bercili Besar

Image hosted by Photobucket.com

A.
400 gm. daging filet, dipotong 1 cm tebal
2 camca besar Sos Tiram
2 camca teh gula atau secukup rasa
3 camca teh tepung jagung
¾ camca teh Kicap Pekat
¼ camca teh serbuk lada sulah atau secukup rasa

3 camca besar minyak masak
10 cm. kepingan halia muda, dihiris halus
4 ulas cincangan bawang putih
1 biji kecil lada besar merah, dipotong berbaji
1 biji kecil lada besar hijau, dipotong berbaji
100 ml. air
½-1 Kiub Pati Lembu

Cara-cara:

Image hosted by Photobucket.com
Masukkan air dan Pati Lembu. Masak hingga mendidih dan lada besar masak. Ketepikan dari api. Hidangkan panas bersama nasi.


Image hosted by Photobucket.com
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis halia serta bawang putih hingga kekuningan. Masukkan daging dan goreng di atas api yang besar selama 2 minit; masukkan lada besar dan goreng selama 1 minit.

Image hosted by Photobucket.com
Dalam mangkuk, campur bahan A dan gaul rata. Perap daging selama 10 minit atau lebih lama lagi.

Comments