350 gm udang bersaiz sederhana, diperap bersama
Kicap Cair & lada sulah
3 camca besar minyak masak
2 keping tauhu setengah keras, dipotong 8 kepingan
2 ulas bawang putih, dicincang
2 camca besar cincangan halia
2 kuntum cendawan Cina, didadu
¼ cawan cincangan lobak merah
1½ cawan air
1 Kiub Pati Ikan Bilis
1 camca teh tepung jagung dicampur dengan
1 camca teh air
½ cawan kacang pis
1 biji cili kering, dimayang
Cara:
Panaskan, minyak dan goreng udang di atas api yang sederhana selama 1 minit; ketepikan udang.
Dalam minyak yang sama, goreng tauhu hingga kekuningan; ketepikan.
Masukkan bawang putih, halia, cendawan dan lobak merah; goreng hingga kekuningan. Masukkan air dan Pati ikan bilis ; masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang goreng, kacang pis, cili kering dan tauhu
Renih selama 2 minit dan pekatkan dengan campuran tepung jagung.
Comments