Mi Goreng India



500g mi kuning
60ml minyak
1 labu bawang besar (dihiris nipis)

Diperap selama 1 jam:
200g daging kambing (dihiris nipis)
1 cam. Besar kicap manis
1 cam. teh kicap hitam
1/4 cam. teh serbuk lada hitam


6 camB sos tomato
8 tangkai sawi (dihiris 3 cm)
300 g tauge (dibuang ekor)
2 biji telur (dipukul)
2 biji cili besar hijau
2 biji tomato (dipotong berbaji)
2 biji kentang (direbus & dihirs 0.5 cm)

3 ketul cucur udang (dihiris nipis)
10 ulas Bawang merah (dihiris nipis & digoreng garing)
5 tangkai daun bawang (dicincang)
garam secukup rasa

BAHAN PERASA
2 camB kicap hitam
1-2 camt serbuk cili

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga wangi

2. Masukkan daging perap dan bahan perasa. Kacau selama 3-4 minit

3. Bubuh air dan tutup sebentar. Biarkan daging empuk.

4. Masukkan pula sos tomato dan sawi. Kacau selama 2 minit.

5. Kacaukan mi, tauge dan telur hingga bersalut.

6. Akhir sekali masukkan cili hijau, tomato, kentang dan cucur udang. Tambah garam ikut suka

7. Angkat dan taburkan bawang goreng dan daun bawang sebelum disajikan.

Rujukan: Buku "Masakan Popular Malaysia" - Nor Zailina Nordin.


Comments