Wednesday, June 22, 2005

Lembu Sos Masala, Sayur Goreng Pelangi & Kerabu Aidilfitri

Image hosted by Photobucket.com

Gambar (kiri ke kanan) daging lembu sos masala, sayur goreng pelangi dan kerabu aidilfitri.

Daging Lembu Sos Masala

Bahan-bahan

1kg daging lembu - bahagian punggung (rump steak), dipotong besar dalam sebesar ibu jari kaki

(A) Bahan kisar:

2 cm halia tua
1 bwg besar
3 butir bawang putih
5 cili hijau (jangan buang biji)
Secubit garam dan gula

(B):

1 bawang besar, dipotong nipis
10 bunga cengkih

5 bj buah pelaga
1cm piece cinnamon bark
1 packet Brahim’s Masala Indian curry sauce
10 biji gajus, dikisar halus

3 tomatoes, potong 4 tiap satu
3/4 cawan air atau stok

Bahan Perasa:

3/4 sudu garam atau masin secukup rasa
1 sudu gula
1 kiub perasa lembu

Bahan penghias:

Daun ketumbar
Biji gajus panggang
-(cashews) (boleh dibeli)

CARA

Perap daging lembu dgn. bahan (A) selama 2 jam atau sebaiknya semalaman.

Panaskan 2 to 3 sudu minyak masak di dalam kuali. Goreng bahan (B) sehingga wangi. Tambah daging lembu yang sudah diperap dan goreng sambil dikacau . Tambahkan brahim’s masala sauce' dan kacau perlahan sehingga sebati.

Masak dengan api perlahan, kacau sekali sekala. Tambah biji gajus kisar , tomato dan air atau stok tadi. Masak dengan api perlahan sehingga daging menjadi lembut and kuahnya kelihatan pekat dan hampir kering. (sekiranya daging masih belum lembut dan kuahnya kering tambah satu dua cawan air sehingga kuahnya hampir kering dan dagingnya lembut)
.

Taburkan dengan gajus panggang...di atas pinggan sbg. hiasan

Sayur Goreng Pelangi (Rainbow Stir fried veges)

Bahan

5 young sweet corn shoots, cut into halves
150g cauliflower, cut into florets
1 big onion, quartered
200g medium-size prawns, shelled but leave tail intact
5 water chestnuts, sliced
150g squid, sliced
8 button mushrooms, sliced
100g carrot, cut into flowers
50g red capsicum, cut into chunky pieces
100g sweet peas


Seasoning:

1 tbsp oyster sauce
1 tsp light soya sauce
1/4 tsp salt
1/8 tsp pepper
1/2 tsp sugar
1 tsp sesame oil
1/2 tsp chicken stock granules
1 tsp chopped garlic
3 tbsp oil
4 tbsp waterThickening (combine):
1/2 tsp corn flour
2 tbsp water


Method:

Heat oil and saute chopped garlic until aromatic. Add prawns and stir-fry. Add cauliflower, carrot and water chestnuts. Add water and stir-fry well for 2 minutes. Add seasoning and the rest of the ingredients and continue to stir-fry till cooked. Add thickening to the gravy and stir well to mix.Dish out and serve immediately.


KERABU AIDIL FITRI

Bahan-bahan

150g sotong, bersihkan dipotong sepanjang 1cm tiap satu
300g udang saiz sederhana, jangan buang kulit

200g daging ayam rebus, dicarik-carik


12 cilipadi, dipotong kecil

1 bawang besar, dipotong kecil

3-4 daun limau purut, dipotong nipis


KUAH:

3 sudu makan (besar) perahan limau
2 sudu (teh) sos ikan
1/2 sudu kicap cair (light soya sauce )
Sedikit lada hitam
2 sudu gula
2 sudu minyak bijan

Bahan hias/tambahan:

Daun Ketumbar (cilantro)
Daun bawang yang dipotong kecil
Potong lada besar
1 bunga kantan, dipotong nipis

Cara

Rebus sotong dan udang hingga masak, kemudian buang airnya.

Campurkan bahan kuah di dalam mangkuk besar. Tambah cilipadi, sotong, udang dan daging ayan, juga tambah kan hirisan bawang dan daun limau purut. Gaulkan sama rata sehingga nampak sebati.

Masukkan kedalam pinggan dan tambah bahan hiasan/tambahan.


Terjemahan drpd. Kuali

No comments: