Thursday, May 11, 2006

Mee Hokkien Hitam Pekat

Lama sungguh tak mengemaskinikan blog ni- hampir setahun! Terlalu sibuk dengan tugasan - kini kembali lagi tika masa terluang dan cuba menokok tambah apa yang patut tatkala mencari/membaca makanan kegemaran . Moga kalian meneruskan hari-hari yang berlalu di dalam suasana ketenangan. Salam di angin lalu.

Photobucket - Video and Image Hosting

500g (1lb) mee gandum oriental / atau mee spghetti atau Mee Udon Japanese (spt contoh)

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
3 senduk minyak
5bj bwg. putih (hentak dan dipotong)
150g (3/4 cawan) dada ayam, dipotong nipis
150g (3/4 cawan) udang sederhana besar, dibuang kulit

150g (1/2 cawan) sotong segar, dipotong bulat spt. cincin sepanjang 3cm.(1in)
150g ( 3 cawan) sayur sawi potong setiap 4 cm (2 in )
150g (1 cawan) kubis cina atau kubis biasa yg bulatdipotong 1 cm (1/2 inci tebal)



Bahan Kuah

2 1/2 sudu besar kicap hitam pekat
1 sudu besar kicap biasa atau 'light soya sauce'
1 sudu besar sos oyster
2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil lada hitam serbuk
2 sudu kecil tepung jagung
250 1ml (1 cawan) air

Hidangan untuk 4 orang
Masa Penyediaan: 30 mins
Masa memasak: 20 min

1. Campurkan segala bahan kuah ke dalam manguk, dikacau mesra dan diasingkan. Jerang 1 1/2 liter atau 6 cawan air ke dalam periuk sehingga mendidih. Tambahkan mee ke dalam air yang mendidih sehingga ia menddih sekali lagi dan mee yang direbus menjadi lembut. Campurkan sedikit minyak ketika menjerang untuk mendapat mee yang berkilat . Tapiskan mee yang sudah lembut sehingga agak kering.

2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng bawang putih sehingga wangi dan keperangan.
Tambah dada ayam dan udang di kepanasan api yang tinggi selama 2 minit, sebelum menambah sotong. Teruskan menggoreng seminit dua lagi sehingga nampak semuanya agak masak. Sekarang masukkan kuah yang diasingkan tadi ke dalam kuali dan tunggu sehingga ia mendidih.
Bila mendidh barulah masukkan mee yang telah diasingkan ke dalam kuali dan kacau dgn. api yg. tinggi selama 5-7 minit.

3. Tambah daun sawi dan kubis dan teruskan mengacau kuali selama 2-3 minit dan teruskan penggunaan api yg paling tinggi (ingat masakan cina selalu menggunakan api yg tinggi untuk menghasilkan rasa yang agak unik di dalam masakan ).

4. SIAP!. Kalau nak lagi sedap, makan dengan sambal belacan.

Rujukan dan alih bahasa: Malaysian Hawker Favourites (English) by Rohani Jelani.