Posts

Showing posts from April 17, 2005

Nasi Kunyit Regular & quick version & Simple Rendang

Image
Bahan

400g glutinous rice
3 pieces dried tamarind skin (asam gelugor)
1 tsp turmeric powder
1/2 salt
500ml coconut water (get it from the coconut seller when he breaks up the coconut)
1/2 tsp white peppercorns
2 pandan leaves, knotted
100ml thick coconut milk
Salt to taste

Method

Wash and soak rice in water (just enough to cover the rice) mixed with turmeric powder and salt for four to five hours. Drain well then soak the rice in coconut water for one to two more hours. (This gives the glutinous rice a more subtle taste.)Drain well the soaked rice then place in a steamer with peppercorns and pandan leaves and steam for 15 minutes.Remove the steamer and add 1/3 of the thick coconut milk to the rice. Mix well then steam for 15 minutes. Fluff up the rice then add another 1/3 of thick coconut milk; steam for 15 minutes again. Remove from heat and fluff up rice.Add salt to the last 1/3 portion of the coconut milk. Stir well to mix then add to the rice. Steam for five minutes then remove rice from ste…

Sup Ekor cara Chef Wan

Image
Bahan-bahan:

125 ml @ 1/2 cwn. minyak sayuran
500g ekor lembu, dibersihkan dan dipotong-potong
2 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu besar jintan putih/halus serbuk
1 sudu besar jintan manis/kasar serbuk
1.5 sudu besar tomato puri
1.5 liter @ 6 cwn. air
1 batang lobak merah, dikupas dan didadu
1 biji ubi kentang, dikupas dan didadu
2 batang saderi, didadu
garam
lada hitam yg. baru dikisar
daun ketumbar, dhiris-hiris
bawang goreng

Rempah Tumis

4 bj. buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Dikisar Halus-halus

10 ulas bawang merah, dikupas
4 ulas bawang putih, dikupas
2 batang serai, dihiris halus-halus
1cm halia, dikupas

Cara:

1. Panaskan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis ekor lembu sehingga perang sedikit. Angkat dan toskan.

2. Di dalam minyak yg. sama, masukkan rempah tumis dan bahan kisar dan goreng sehingga naik baunya.

3. Tambah ketumbar, jintah putih/halus, dan juga jintan manis/kasar serbuk dan kacau di atas api kecil selama 3-4 minit sehingga wangi. Campur tomato pu…

Daging Sos Tiram Bercili Besar

Image
A.
400 gm. daging filet, dipotong 1 cm tebal
2 camca besar Sos Tiram
2 camca teh gula atau secukup rasa
3 camca teh tepung jagung
¾ camca teh Kicap Pekat
¼ camca teh serbuk lada sulah atau secukup rasa

3 camca besar minyak masak
10 cm. kepingan halia muda, dihiris halus
4 ulas cincangan bawang putih
1 biji kecil lada besar merah, dipotong berbaji
1 biji kecil lada besar hijau, dipotong berbaji
100 ml. air
½-1 Kiub Pati Lembu

Cara-cara:


Masukkan air dan Pati Lembu. Masak hingga mendidih dan lada besar masak. Ketepikan dari api. Hidangkan panas bersama nasi.



Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis halia serta bawang putih hingga kekuningan. Masukkan daging dan goreng di atas api yang besar selama 2 minit; masukkan lada besar dan goreng selama 1 minit.


Dalam mangkuk, campur bahan A dan gaul rata. Perap daging selama 10 minit atau lebih lama lagi.

Ayam Percik Terengganu

Image
Bahan-bahan:


A
15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup

B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 Kiub Pati Ayam

1 kg ayam, dipotong ke 4 kepingan dan dihiris

Cara:


Campur ramuan A dan kisar hingga lumat. Dalam periuk, campur ramuan A dan B. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat.Ketepikan dari api.



Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak.Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.