Saturday, January 15, 2005

Satay Citarasa

Ingredients

300g Australian beef, topside
300g chicken fillet
400g squids

(A) Spices, ground and combined:

10 shallots
2cm piece fresh turmeric
4cm piece galangale (lengkuas)
3cm piece ginger
1/2 tsp ground fennel (jintan manis)
1/2 tsp coriander powder (ketumbar)

1 tbsp chilli paste

(B) Seasoning:

2 tbsp brown sugar
1 tsp salt or to taste
1 tsp thick soy sauce
3 tbsp honey
2 tbsp thick coconut milk
Bamboo satay skewers, soaked overnight or for several hours.

(C) Sauce harmoni - combined:

1 tbsp fresh chilli paste
2 tbsp dried chilli paste
8 shallots, ground
5 cloves garlic, ground
1 tsp belacan powder granules
1/2 cup thick coconut milk
1/2 cup asam jawa juice (2 tbsp asam jawa mixed with 1/2 cup water)
1 tbsp lime juice
3 tbsp castor sugar
1 tsp salt or to taste
1/2 cup roasted peanut, coarsely ground
1 pandan leaf, knotted
1 stalk lemon grass, smashed
4 tbsp oil


Method

Cut beef into 2cm strips. Cut chicken fillet into 2cm strips. Remove ink bags from squids. Cut into 2cm slices.
Marinate the meat and squid with combined spices (A) and seasoning (B). Refrigerate for several hours, preferably overnight.
Add two tablespoons of oil to the marinated ingredients. Thread meat and squids onto the skewers. Reserve the remaining marinade for glaze when grilling or barbecuing the meat until well browned and cooked.

To prepare the sauce:

Heat oil in a wok and fry ingredients (c), pandan leaf and lemon grass till aromatic. Add coconut milk, asam jawa juice and lime juice.

Bring to a gentle boil and simmer until oil rises to the top. Stir in ground peanuts, sugar and salt. Serve sauce with satay meat.

Ref: The Star Kuali

Monday, January 10, 2005

Popiah Goreng dan Basah.

Popia Goreng

Bahan Inti
400 g sengkuang, dihiris halus
200g lobak merah, dihiris halus
100g taugeh, dibuang ekor
130g kacang panjang, dicincang
100g cendawan (jika suka), dicincang
2 camb sos tiram
3 ulas bawang putih, dicincang halus
3 camb minyak
garam, gula dan serbuk lada sulah

Campuran pelekat
3 camb tepung gandum
5 camb air

Bahan Sos(1)
4 camb sos cili
2 camb sos tomato
1-2 camb jus limau/lemon
garam secukupnya
1-2 camb bijan bakar

Untuk inti. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Gaul rata kemudian bubuh kacang panjang dan cendawan. Kacau hingga empuk. Bubuh taugeh dan sos tiram. Bila taugeh layu, tambah sos tiram, garam, gula dan serbuk lada sulah. Isi ke dalam pinggan (jangan ambil airnya) kemudian biar sejuk.

Sudukan inti ke atas popia, gulung dan sapu campuran tepung pada hujungnya supaya kemas bila digulung. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Angkat dan sajikan dengan cili sos. Untuk sos, gaul sebati semua bahan dan taburkan bijan ke atas sos.

Anda juga boleh memilih di antara sos berikut:
SOS (2)
2 camb mayonis
1 camb gula pasir
4 camb sos cili
30 ml air
serbuk lada hitam/sulah & garam
Satukan semua bahan hingga sebati.
Sos (3)
2 camb minyak
2 camb pes cili
1 camt serbuk belacan
2 camb asam jawa + 125 ml air (air asam jawa)
3-4 camb gula merah/melaka (dicincang halus)
2 camb petis udang + 1 camb air panas
sedikit garam

Panaskan minyak, tumis pes cili hingga wangi. Masukkan semua bahan lain, kacau atas api perlahan hingga mendidih dan pekat. Biar sejuk sebelum digunakan sebagai sos sapu pada kulit popia basah.



Inti Popia Basah
2 camb minyak
4 biji cili merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
30 g udang kering }
2 camb sos tiram
1 camb kicap cair
200 g isi udang, dicincang halus
200 g taugeh, dibuang ekor
5 ulas bawang merah, dibuat bawang goreng
18-20 kpg kulit popia
garam secukupnya
150 g lobak merah }
180 g sengkuang } dihiris halus
150 g timun(buang empulur) }

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap cair dan udang. Bila udang masak, bubuh lobak merah dan kacau 3-4 min. Masukkan sengkuang,Saya suka makan popiah basah. Sudah lama saya mencari resipinya terutama resipi dan cara membuat kulit popiah basah ini. Bolehkah saya mendapatkannya dari puan?

Inti Popia
2 camb minyak
4 biji cili merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
30 g udang kering }
2 camb sos tiram
1 camb kicap cair
200 g isi udang, dicincang halus
200 g taugeh, dibuang ekor
5 ulas bawang merah, dibuat bawang goreng
18-20 kpg kulit popia
garam secukupnya
150 g lobak merah }
180 g sengkuang } dihiris halus
150 g timun(buang empulur) }

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap cair dan udang. Bila udang masak, bubuh lobak merah dan kacau 3-4 min. Masukkan sengkuang,
Saya suka makan popiah basah. Sudah lama saya mencari resipinya terutama resipi dan cara membuat kulit popiah basah ini. Bolehkah saya mendapatkannya dari puan?

Inti Popia
2 camb minyak
4 biji cili merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
30 g udang kering }
2 camb sos tiram
1 camb kicap cair
200 g isi udang, dicincang halus
200 g taugeh, dibuang ekor
5 ulas bawang merah, dibuat bawang goreng
18-20 kpg kulit popia
garam secukupnya
150 g lobak merah }
180 g sengkuang } dihiris halus
150 g timun(buang empulur) }

Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap cair dan udang. Bila udang masak, bubuh lobak merah dan kacau 3-4 min. Masukkan sengkuang, timun, taugeh dan garam. Bila sayur layu, angkat dan biar sejuk. (Jangan dicampur airnya sekali).


Makaroni Bakar

MAKARONI BAKAR
100 g makaroni
1 camb mentega/marjerin
1 camb minyak
60 g daging/ayam, dicincang halus
1 cm halia, dicincang halus
4 ulas bawang merah
1 camb serbuk rempah kari + air (jadi pes)
1 tangkai daun sup, dicincang halus
100 g sayuran campur (dlm paket:frozen mixed vegetables)
3 biji telur Gred A
150 ml susu segar/UHT
50 g keju Cheddar, diparut
garam, serbuk lada hitam secukupnya

Rebus makaroni hingga masak, tus dan gaul dengan mentega. Panaskan minyak, tumis bawang merah, halia dan pes rempah. Bila wangi masukkan daging dan kacau hingga masak (tambah sedikit air). Bubuh sayuran campur kemudian tambah garam secukupnya. Masukkan daun sup dan angkat.

Satukan telur, susu, garam dan serbuk lada hitam. Gaulkan dengan makaroni dan daging. Ratakan di dalam mangkuk tahan panas yg sudah dilengser mentega. Taburkan keju di atasnya. Bakar pada 180 C selama 40 minit atau hingga masak.

Nota:
Jika bahagian atasnya kelihatan agak perang, tutup dengan kertas timah/aluminium foil dan teruskan membakar. Jika tidak suka keju, tidak perlu gunakan.