Thursday, May 18, 2006

MEE GULUNG

Tak pernah dengar nama mee ni, tapi resipinya nampak menarik tu la salin untuk senang buat rujukan.

Ruj: Pn Norzailina Q&A Alaf 21:

Saya pernah makan sejenis masakan yang diberi nama mee gulung. Setelah digoreng, mee tadi akan dibungkus(digulung) dengan telur dadar. Kemudian kuah akan disediakan dan dituang ke atas mee tadi. Pertama kali saya makan mee gulung ni di Batu Pahat, tetapi katanya masakan mee ini terkenal di Langkawi. Beberapa tahun yang sudah, apabila saya ke Langkawi, saya tak berjumpa pula kedai atau restoran yang menjual mee gulung.

Kedai di Batu Pahat tu pun dah tak beroperasi. Saya menyukai mee ini sebab rasa kuahnya yang istimewa. Harap puan ada resepi mee gulung untuk dikongsikan.

Saya terjumpa resepi ini dan harap ia seakan-akan Mee Gulung yg anda cari-cari. Jika berpeluang mencubanya, harap berikan feed-back. TQ.

MEE GULUNG

Bahan Mee
4 camb minyak
3 ulas bawang putih }
4 ulas bawang merah } dikisar
40 g udang kering(rendam)}
4 biji cili merah }
350 g mee kuning
2 camb sos tiram
3 camb sos cili
1 camb kicap cair
200 g taugeh
1 keping fishcake, dihiris nipis
10 keping bebola ikan, dihiris nipis
garam secukupnya

Untuk menggulung
3-4 camb minyak
6 biji telur } dipukul sedikit
40 ml air }
garam secukupnya

Bahan Kuah
500 g ikan kembung, direbus & kisar halus isinya
1-2 camb kicap pekat
2 camb kicap manis
2 camt kicap ikan
1 camb asam jawa + 50 ml air
2 liter santan (dari 2 biji kelapa)
500 ml air rebusan ikan

Bahan rempah (kuah)
8 biji bawang merah, digoreng & dikisar/tumbuk halus
4 ulas bawang putih, ditumbuk
2 batang serai } diketuk
2 cm lengkuas }
3 camb pes cili
½ camt serbuk kunyit
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk jintan manis
2 camt serbuk ketumbar
garam, gula secukupnya

Bahan Hiasan
Hirisan daun bawang, cili merah
Bawang goreng
Limau nipis, dibelah 4

Cara membuatnya:
1. Untuk kuah: Jerang isi ikan, semua bahan kuah dan bahan rempah atas api sederhana sambil dikacau sekali-sekala. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan hingga agak pekat.
2. Untuk mee: Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan semua bahan lain dan renjiskan sedikit air supaya mee tidak terlalu kering. Bila masak, bolehlah diangkat.
3. Satukan telur, air dan garam. Buatkan telur dadar nipis sebanyak 8-9 keping, letakkan sedikit mee dan gulung kemas. Bubuh di dalam pinggan, tuangkan kuah panas.
4. Hias dengan daun bawang, cili merah, bawang goreng dan limau nipis.

Kuih Murukku

MURUKKU

3 biji telur, dipukul sedikit
600 g tepung kacang dal
250-300 ml air + 1 camt garam
240 g tepung beras
2 camb serbuk cili
1 camb serbuk jintan putih
1 1/2 camb serbuk jintan manis
160 g marjerin
minyak utk menggoreng
3-4 pelepah daun kari

Satukan tepung dal dengan air bergaram. Masukkan telur, uli rata. Campurkan dengan tepung beras, serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Bubuh marjerin dan uli menjadi doh yg lembut. Masukkan sedikit ke dalam acuan murukku dan picitkan ke atas sehelai daun pisang yg disapu minyak. Anda boleh juga terus memicitnya ke dalam kuali (dengan minyak panas). Goreng hingga separuh masak, campurkan beberapa helai daun kari dan goreng lagi hingga keemasan. Angkat dan sejatkan minyaknya. Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Rujukan: Alaf21



Wednesday, May 17, 2006

Kuah Dal Roti Canai (Lentil Curry)

Dah lama juga cari resipi kuah dhal untuk roti canai. Kemudian di dalam kuah kacang dhal tersebut boleh diletakkan sesudu dua sambal tumis untuk memberikan rasa lazat yang tidak terhingga apabila dicecah bersama roti canai.

100g (3.5 oz) kacang dal
800 ml (3 1/4 cawan) air.
1/4 sudu makan kunyit
1 biji bawang besar (medium size) -dipotong kiub
1 biji carrot
1 biji terung hijau bulat - dipotong kiub
1 biji tomato medium - dipotong baji
2 cili besar hijau - dipotong setiap 2cm (3/4 inch)

100 ml santan atau susu lembu
1 sudu kecil garam
sedikit perahan asam jawa
125 ml (1/2 cawan ) air
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil biji sawi (Mustard seeds)
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari
2 bj. lada kering (dipotong setiap 2cm (3/4 inch)
3 bj bawang merah - dikupas dan dipotong halus
3 bj bawang putih - dikupas dan dipotong halus.

Cara-cara:

1. Basuh dan bersihkan kacang dal beberapa kali dan masukkan ke dalam periuk bersama 800ml (3 1/4 cawan) air dan kunyit. Masaklah sehingga mendidih dan kemudian kecilkan api.
Biarkan di dalam api yang kecil selama 20 minit lagi. Masukkan bawang, carrot, terung dan tomato. Masak lagi selama 20 minit. , atau sehingga sayuran di dalamnya agak lembut.

2. Masukkan santan atau susu lembu dan masukkan garam. Tambah air asam jawa(agak-agak). Masak sehingga mendidih lagi sekali, kemudian perlahankan api apabila ramuan nampak agak mesra dan perlahankan api. Rasakan garamnya.Tambahkan cili hijau dan padamkan api selepas 5 minit dan asingkan

3. Panaskan sedikit minyak di kuali yang berasingan, goreng biji sawi dan jintan putih (dalam 30 saat). Masukkan daun kari, lada kering, bawan merah dan bawang putih. Masak sehingga berbau wangi dan bawang bertukar warna keperangan.
Kemudian masukkan semua gorengan ini ke dalam kuah kacang dal di periuk yang lagi satu. Panaskan api semula, kacau mesra, biarkan selama lebih kurang 5-10 minit - tutup atas periuk dan padamkan api.

Rujukan dan alihbahasa dan diubahsuai mengikut citarasa - Malaysian Hawker Favourites

Sunday, May 14, 2006

NASI AYAM BBQ

NASI AYAM BBQ

air untuk merebus ayam
1 ekor ayam, anggaran 2 kg
8 cm halia, dihiris
garam

Bahan Perap:


3 camb kicap cair
75 ml sos tomato
2 camb sos cili
1 camb madu
2 camb gula melaka, dicincang halus
1 camb jus limau nipis
2 camt parutan halia
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 camb air

Bahan Nasi :


1.25 kg beras
160 ml minyak
garam
4 ulas bawang putih, dititik
2 camb stok pekat ayam (dlm botol), jika suka
air rebusan ayam

Bahan Sos Cili (kisar halus) :

100 g halia
50 g bawang putih
50 g bawang merah
200 g cili merah
5-6 biji limau kasturi, diperah jusnya
garam & gula
60 ml sos tomato

Bahan Sos Ayam (campur) :

1 camt gula
1 camt minyak bijan
2 camb kicap cair
2 camb sos tiram
200 ml air rebusan ayam

Bahan Sampingan:

daun salad, timun dan tomato (dihiris)

Untuk memasak ayam. Jerang air dlm periuk besar hingga mendidih. Masukkan ayam, halia dan garam. Tutup periuk dan masak atas api sederhana selama 5 min, kemudian padamkan api dan biar ayam di dalam air itu selama 20-25 min. Angkat ayam dan celupkan dalam air biasa. Biar 10 min kemudian gantung ayam selama 30 min supaya kering airnya. Lumur dengan bahan perap dan biar ayam selama 3 jam sebelum dibakar/panggang.

Untuk memasak nasi. Panaskan minyak, masukkan beras, bawang putih dan garam, kacau hingga beras bersalut dengan minyak. Tuangkan air rebusan ayam dan stok ayam ke paras 2 cm lebih tinggi dari beras. Jerang hingga kering airnya kemudian perlahankan api dan tutup periuk.
Untuk sos. Kisar cili dengan garam, cuka dan gula. Isikan ke dalam mangkuk kecil. Satukan kicap, sos tiram dan sedikit air rebusan ayam.

]

Ruj: Alaf21

Set Masakan - Nasi Tomato , Daging Kurma & Ayam Masak Merah

NASI TOMATO

500 g beras wangi } dibasuh & disejat
500 g. beras biasa }
150 g minyak sapi/marjerin
2 bunga cengkih
1 bunga lawang
3 buah pelaga
5 cm kayu manis
1 labu bawang besar (dicincang)
150 ml. puri tomato
1.5 l air
garam secukup rasa
6 camb bawang goreng }
100 g hirisan badam bakar } untuk hiasan
80 g kismis/sultana }

Bahan dikisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1.5 cm. halia

1 Panaskan minyak sapi, tumis cengkih, lawang, pelaga dan kayu manis 1-2 minit.
2 Bubuh bahan kisar, kacau hingga wangi.
3 Masukkan puri tomato, kacau 2 minit. Bubuh beras dan gaul.
4 Kemudian bubuh air dan garam. Masak hingga kering airnya. Perlahankan api, tutup periuk.
5 Bila masak, taburkan bawang goreng, badam dan pis.

DAGING KURMA


600 g daging batang pinang (dipotong dadu 3 cm)
3 camb minyak
3camb rempah kurma
1 l santan (2 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
400 g ubi kentang }
3 biji tomato } dibelah 4
2 labu bawang besar }
2 biji cili merah } dibelah 2, jangan putus
2 biji cili hijau }

Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan Kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji buah keras

1. Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau 1-2 minit.
2. Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi.
3. Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Bila terbit bau, bubuh pula daging dan kacau 3-4 minit atau hingga kering airnya.
4. Tuangkan santan dan asam gelugur. Kacau hingga menggelegak dan daging separuh empuk.
5. Bubuh pula kentang, kacau sampai daging lembut.
6. Bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat.

**** Soalan Berkaitan Kurma drpd Alaf 21 website dan jawaban Pn Norz.. :

Dalam majlis kahwin yang pernah saya hadiri, saya telah menemui kuah kurma yang sangat sedap rasanya. Kuahnya pekat, kehitaman dan berminyak, rasanya pula lemak, manis , masin dan cukup rasa rempahnya. Tak seperti setengah majlis kahwin dimana kuahnya cair dan kurang pekat serta kurang sedap rasanya.

(1) Adakah penggunaan kismis hitam boleh memekatkan dan memaniskan kuah itu?

Selain penggunaan kismis hitam atau prun yg dikisar dengan santannya, anda boleh masukkan buah keras dan kas-kas (halus berwarna putih-kelabu) ke dalam bahan kisar (utk menumis). Sukatan rempahnya juga lebih banyak dari biasa dan juga santannya pekat. Jika kita selalu menggunakan 1 biji kelapa utk seekor ayam, gunakan 2 biji kelapa.

(2) Adakah penggunaan susu cair menggantikan santan lebih enak rasanya?

Boleh ditambah sedikit susu cair pada akhir masa memasak (selepas santan pecah minyak) kerana ini akan membuat ia lebih "lemak berkrim". Didihkan sekali lagi baru diangkat. Jangan dimasukkan pada peringkat awal bersama santan kerana ia mungkin terasing dan membuat kuah tidak berminyak dan halus serta cantik berkilat. Jika memasak Kurma Daging, pastikan api perlahan (minima sederhana) supaya daging elok empuknya.

AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)
garam, serbuk lada hitam secukupnya
1 camb rempah kari } bahan perap
1 camt serbuk kunyit }
340 g tomato sos
2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)
minyak untuk menggoreng terendam
garam, gula secukupnya

Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawangBahan dikisar:
6 biji cili merah
4 biji cili hijau
20 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
4 cm halia muda
2 camt ketumbar }
1 camt jintan putih } disangai/goreng tanpa minyak
½ camt jintan manis }

1. Perap ayam, garam, lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan kecuali 3 camb minyak, bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam. Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.

Ruj:
Alaf 21