Posts

Showing posts from June 19, 2005

Lembu Sos Masala, Sayur Goreng Pelangi & Kerabu Aidilfitri

Image
Gambar (kiri ke kanan) daging lembu sos masala, sayur goreng pelangi dan kerabu aidilfitri.

Daging Lembu Sos Masala

Bahan-bahan

1kg daging lembu - bahagian punggung (rump steak), dipotong besar dalam sebesar ibu jari kaki

(A) Bahan kisar:

2 cm halia tua
1 bwg besar
3 butir bawang putih
5 cili hijau (jangan buang biji)
Secubit garam dan gula

(B):

1 bawang besar, dipotong nipis
10 bunga cengkih
5 bj buah pelaga
1cm piece cinnamon bark
1 packet Brahim’s Masala Indian curry sauce
10 biji gajus, dikisar halus

3 tomatoes, potong 4 tiap satu
3/4 cawan air atau stok

Bahan Perasa:

3/4 sudu garam atau masin secukup rasa
1 sudu gula
1 kiub perasa lembu

Bahan penghias:

Daun ketumbar
Biji gajus panggang -(cashews) (boleh dibeli)

CARA

Perap daging lembu dgn. bahan (A) selama 2 jam atau sebaiknya semalaman.

Panaskan 2 to 3 sudu minyak masak di dalam kuali. Goreng bahan (B) sehingga wangi. Tambah daging lembu yang sudah diperap dan goreng sambil dikacau . Tambahkan brahim’s masala sauce' dan kacau perlahan sehingga sebati.