Posts

Showing posts from April 10, 2005

Acar Rempah

Image
Bahan-bahan:

90 ml @ 3/8 cawan minyak masak
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi
140 g udang basah kecil, dibuang kulit dan urat
1 sudu besar udang kering, direndam dgn. air, dituskan dan ditumbuk
2 sudu besar ikan bilis kering, dicuci dan ditumbuk
2 batang timun, dibuang empulur, dipotong-potong 3 cm panjang, direndam dgn. air garam dan dituskan
2 batang lobak merah, dipotong-potong 3 cm panjang
2 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 tangkai cili merah, dibelah dua
2 bj. bawang besar, dikupas dan dipotong empat
2 sudu besar kerisik
60ml @ 1/4 cawan cuka
garam
gula

Rempah Tumis

6 bj. buah pelaga
6 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis


Dikisar Halus-halus

1 sudu teh belacan
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
2cm halia

Digoreng Tanpa Minyak dan Dikisar Halus-halus

30gram @ 1/4 cawan ketumbar biji
2 sudu besar jintan manis / kasar biji
1 sudu besar lada hitam biji
2 kuntum bunga lawang

Cara:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis halba, biji sawi, rempah tumis dan bahan kisa…

Pencok Ayam Panggang

Image
Bahan-bahan

1 ekor (1.5 kilogram) ayam, dibersihkan
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada putih serbuk
3 sudu besar minyak masak
435 ml (1 3/4 cawan santan, diperah drpd. 1 bj. kelapa parut dan 435ml/ 1 3/4 cawan air)
segenggam daun selasih
1 sudu besar air asam, diperah drpd. 1 sudu teh asam jawa dan 1 sudu besar air
garam
gula
nanas, dicincang

Dikisar Halus-halus

4 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
2 ulas bawang putih, dikupas
1 cm lengkuas, dikupas

Cara

1. Gaul rata-rata ayam, garam dan lada putih. Panggang di dalam oven yg. sudah dipanaskan pada 180 deg. Celcius/ 350 deg. Fahr. sehingga separuh masak.

2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan santan, daun selasih dan renihkan selama 15 minit.

3. Tambah ayam panggang dan renihkan di atas api sederhana sehingga kuah hampir kering

4. Masukkan air asam, garam dan gula dan masak selama 3 minit.

5. Hias dengan kepingan nenas sejurus sebelum dihidang dengan nasi.

Rujukan : Chef Wan.

SAYUR-SAYURAN RANGUP

Image
Bahan-bahan:

3 camca besar minyak masak
1 labu sedang bawang besar, dicincang
3 cm halia muda, dicincang
6 kuntum cendawan, rendam & dihiris halus

A
150 gm kacang sepat manis
10 tongkul putik jagung, dihiris
1 batang sedang lobak merah, dihiris
4 batang saderi, dihiris
10 biji berangan air, dihiris

B
½ cawan air
2 camca besar Krimer Sejat Rendah Lemak
2 camca besar Sos Tiram
1 camca besar Kicap Cair

2 camca teh tepung jagung
1 camca teh gula atau secukup rasa
1 camca teh minyak masak
¼ camca teh serbuk lada hitam

Langkah Penyediaan:

1. Tumis bawang, halia dan cendawan hingga wangi.

2. Masukkan bahan A dan goreng selama 2 minit.

3. Masukkan bahan B dan masak selama 1 minit atau hingga sayuran masak tetapi masih rangup.

Ayam & Cendawan Bercili

Image
Bahan-bahan

3 camca besar minyak masak
6 cm halia, dicincang
3 ulas bawang putih, dicincang

A
250 gm hirisan daging ayam tanpa tulang
150 gm hirisan cendawan butang
1 peket Perencah Tom Yam MAGGI
1 camca besar sos ikan
2 camca teh gula atau secukup rasa
1 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI
1 biji sedang tomato, dipotong berbaji
4 helai daun limau purut, dikoyak kekepingan
6 pokok daun bawang, dihiris
2 camca besar Krimer Sejat Rendah Lemak IDEAL


Cara-Cara:

Panaskan minyak dan tumis hingga kekuningan bawang putih serta halia


Masukkan bahan A dan goreng hingga ayam masak


Masukkan Pati MAGGI dan baki bahan; ketepikan dari api.

Nasi Minyak Istimewa

Image
Bahan-bahan

2 camca besar minyak sapi
2 camca besar mentega atau marjerin

A
2 labu bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 cm hala, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
3 biji buah pelaga, dititik
3 cawan air
½ cawan Krimer Sejat Rendah Lemak IDEAL
500 gm beras basmati, basuh & tuskan
3 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI

B
¼ cawan bawang goreng
¼ cawan kismis
1 biji hirisan cili merah
daun pudina

Cara Menyediakan:


Panaskan minyak sapi dan mentega; tumis bahan A hingga wangi.


Masukkan air, Susu Sejat dan beras.

Masukkan Pati MAGGI dan masak nasi bertutup hingga air kering dan nasi masak.

Taburkan bahan B sebagai hiasan.

Version Tradisional (Dihantar melalui email oleh seorang makcik - thank you so much!)Recipe For Nasi Minyak

Bahan-bahan
Bahan untuk nasi

5 cawan Beras wangi ( kalau tak ada beras biasa pun boleh)
1 cawan susu cair (condense milk pun boleh tapi kena campur dgn air ½ cawan susu + ½ cawan air, nanti manis sangat nasi tu)
5 - 6 caw…

Udang Goreng Bertauhu

Image
350 gm udang bersaiz sederhana, diperap bersama
Kicap Cair & lada sulah

3 camca besar minyak masak
2 keping tauhu setengah keras, dipotong 8 kepingan
2 ulas bawang putih, dicincang
2 camca besar cincangan halia
2 kuntum cendawan Cina, didadu
¼ cawan cincangan lobak merah

1½ cawan air
1 Kiub Pati Ikan Bilis
1 camca teh tepung jagung dicampur dengan
1 camca teh air
½ cawan kacang pis
1 biji cili kering, dimayang


Cara:

Panaskan, minyak dan goreng udang di atas api yang sederhana selama 1 minit; ketepikan udang.

Dalam minyak yang sama, goreng tauhu hingga kekuningan; ketepikan.

Masukkan bawang putih, halia, cendawan dan lobak merah; goreng hingga kekuningan. Masukkan air dan Pati ikan bilis ; masak hingga mendidih.

Kemudian masukkan udang goreng, kacang pis, cili kering dan tauhu

Renih selama 2 minit dan pekatkan dengan campuran tepung jagung.

Mi Rebus Johor

Image
Bahan-bahan:

A
1 liter air
500 g daging
300 g tulang lembu


B
15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering, rendam hingga kering

1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan dal rebus, dikisar halus
200g keledek, rebus & dilecek
2 Kiub Pati Ayam MAGGI®
2 camca besar gula

C
500 g mi kuning, dicelur
400 g sawi, dicelur
150 g udang sedang, dicelur
10 biji telur rebus
hirisan daun bawang & daun sadri
hirisan cili merah
bawang merah
limau nipis, dipotong berbaji

Cara-cara:

Rebus ramuan A hingga daging lembut.Tapis dan simpan air rebus daging.Hiris nipis daging dan ketepikan.
Kisar ramuan B, kemudian tumis hingga wangi.Masukkan air rebusan tadi,dal kisar dan keledek lecek dan kacau sebati.
Masak hingga mendidih dan masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan gula.Renih hingga kuah hampir pekat.
Hidangkan dengan ramuan C.